Przepisy


Tradycyjne ciasto z rabarbarem i kruszonką, jak u babci :-) Do filiżanki herbaty na wiosenny podwieczorek lub do zabrania na weekendową imprezę plenerową. Pamiętajcie, że na Kwestii Smaku jest bogaty zbiór sprawdzonych przepisów na ciasta z rabarbarem! Korzystajcie z nich przez cały sezon wiosna - lato.

 Ciasto z rabarbarem i kruszonką

 

Składniki ciasta:                               Kruszonka              oraz

 

200 g masła                                        80 g masła              600 g rabarbaru

200 g cukru pudru                               150 g mąki              cukier puder

4 jajka                                                  100 g cukru

250 g mąki

 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

Przygotowanie Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 - 26 cm wysmarować masłem.Przygotować kruszonkę: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier a po chwili mąkę, wymieszać, zdjąć z patelni, ostudzić.Ciasto: Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez ok. 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu, czyli cały czas intensywnie ubijać masę.Zmniejszyć obroty miksera do średnich i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej dodać ją w 2 - 3 partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolite ciasto.Przełożyć je do formy, na wierzchu rozłożyć pokrojony na plasterki rabarbar. Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem.

 

źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka

 

 
Ciasto dyniowe

Składniki ciasta:

 

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 jaja
1/2 szklanki rozgotowanej i zmiksowanej dyni
1/2 szklanki oleju
pestki dyni lub cukier puder do posypania

 

przepis na tortownicę ok. 22 cm lub kwadratową blaszkę

 

 

Mieszamy dokładnie mąkę, cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę. Jajka miksujemy z olejem, dodajemy przestudzoną dynię, a następnie dodajemy składniki sypkie. Mieszamy, wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.Ciasto można przed wstawieniem do piekarnika posypać pestkami dyni lub po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Ja swoje oblałam czekoladą i posypałam prażonymi płatkami migdałowymi. To był dobry wybór.

Uwagi:- cynamonu, jak to ja, dałam oczywiście więcej ;-)

- dodałam również czubatą łyżeczkę przyprawy do pierników, bo lubię dynię w towarzystwie takich aromatów.

 

źródło: http://zpiekarnika.blogspot.com/2010/10/ciasto-dyniowe.html